Autor |
Poruka |
deak
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej
|
E ovako ja sam dobio recepat od starihij akvarista i tako pravim hranu vec godinama skojima hranim svoje ribice i od tad nemam nikakvih problema u akv da kucnem u drvo, a evo i recepta:
- 1kg ocisceno srce ili belo pilece meso (licno koristim belo meso jer je kvalitetnije u hranjenju)
- 700g oslica
- 300-400g spanata ili maslacka
- 3 zumanceta
- 1 banana
- 3 supine kasike aleve paprike slatke
- zelatin beli
- beli luk
moze jos da se doda oligovit tablete 5-6 kom al ja ne stavljam.
Sve ovo ide u blender i to dobro samleti da bude jako usitnjeno. Kasnije sipam na tacnu i skroz razvucem na tanko i stavljam u zamrzivac. Kad pocinje da se stvrdne masa ondak nozem napravim male kockice (otprilike 10x10 cm). Kad se skroz smrzne pakujem u male kesice. Kad hranim ribice ondak izvadim jednu kockicu i tanko secem pa na jos manje kockice da bi ribice mogli da pojedu.
Sa ovim receptom se moze igrati da ne dobijaju uvek istu hranu, dosta puta izostavim oslic i dodajem vise crvene paprike ili bilo sta sto znate da je dobro za ribice ubaciti.
Napomena:
Posto se radi o mesu ne preterivati hranjenje ribica jel moze da dodje do nezeljenih efekata, prvo morate da nadjete neku sredinu koju znate da ce ribice da pojedu. Sve sto ne pojedu odmah vaditi iz akv i smanjiti dozu. |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
Juice_93fu
Akvarista
Registrovan: 30 Mar 2010
Poruke: 680
Lokacija: Uzice
|
Ova hrana je najbolja, ali vodite racuna da ne prehranite ribice i ne postanu trome i debele jer je ova hrana za njih visoko kaloricna |
|
|
|
|
Bojan
Vlasnik
Registrovan: 25 Feb 2009
Poruke: 6720
Lokacija: Novi Sad
|
Recept za pravljenje je dobar
Ja sam uglavnom koristio govedje srce, treba ga dobro srediti od zilica.
Maslacak nisam nikad dodavao.
Kakva je razlika da li se dodaje spanat ili maslacak i na kakv nacin se priprema maslacak? |
|
|
|
|
Juice_93fu
Akvarista
Registrovan: 30 Mar 2010
Poruke: 680
Lokacija: Uzice
|
Mene zanima koliko dugo ova hrana moze da stoji u zamrzivacu sa obzirom na lako kvarljive sastojke? |
|
|
|
|
deak
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej
|
Posto vec duze vreme pravim hranu ja uglavnom kupim jedno pilece grudi i od prilike (na oko ) dodajem sve tako da mi max 2-3 nedelje imam u zamrzivacu. Dok sam pravio po ovome receptu bilo je da mi je stojao u zamrzivacu vise od 2-3 meseca al nikad nisam primetio da je se pokvario.
Ja vise volim maslacak da dodajem jer ipak vise stvari pokupi u prirodi nego gajeni spanac tako da ima vise koncentrisanog antibiotike. Spanac ili maslacak se ubacuje u prokljucalu vodu al samo na jako kratko vreme da omeksa jer ako ga prokuvamo nista ne ostaje u njemu. Kad je omeksao ondak na dasku i sa velikim nozem jako sitno iseckati i tako se dodaje u masu.
U pocetku i ja sam davao govedje srce al mi jednom jedan akvarista rekao da je belo meso bolje jer uvuce u sebe sve sto smo stavili u masu, takoreci lepi se dok govedje srce raspada se kad je u dodiru sa vodom. I ja kad naletim na sveze govedje srce ondak izbacuje belo meso. Zato kazem moze se igrati sa receptom . Ovo je samo neka osnova a svako kasnije moze da prilagodi sebi. |
|
|
|
|
vjovica
Akvarista
Registrovan: 29 Jun 2010
Poruke: 17
|
Hvala DEAK, lep recept!!
Samo jedno pitanje: Kad vadis kockice iz zamzivaca da li cekas da se odmrznu? |
|
|
|
|
deak
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej
|
Ne nikad ne cekam da se odmrznu jer ondak se sve raspada a i kvari. Kod sitnijih riiba moze da se saceka da malo odmrzne al veruj mi kad dodje u kontakt sa vodom to odmah pocne da se rastopi. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
pa i kako da se ne rastopi kad iz minusa ubacujete u vodi koja je na nekih 25 do 29 stepeni ...logicno. Nego moze li jos koji recept nekoda upise .... |
|
|
|
|
miroslavyus
Akvarista
Registrovan: 28 Jan 2010
Poruke: 89
Lokacija: Novi Sad
|
Imam jedno malo pitanjce u vezi sa ovim receptom
zanima me koliko belog zelatina se stavlja ? |
|
|
|
|
deak
Urednik
Registrovan: 13 Maj 2010
Poruke: 1533
Lokacija: Becej
|
Zavisi ako na veliku masu stavljas ondak stvai dve kesice al ako na manju masu ondak ti je dovoljna jedna kesica, zelatin sve u svemu ima ulogu da napravi masu koja stoji u jednom da se ne raspada al to moras malo da se igras jer dosta puta ni ja ne pogodim kolko treba |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Medicinska hrana
Sastav:
180g račića, oslića ili očišćenog goveđeg srca
60g smrznutog španaća
30g kuvane šargarepe
3 kašikice pšeničnih klica
2 kašikice pivskog kvasca
60g želatina
1 kašikica tečnih vitamina
1/2L vode
lekovi
U sokovniku u 0,2L vode dobro izmeksirati račiće, španać, šargarepu, pšenične klice, pivski kvasac i vitamine sve dok se ne dobije kompaktna masa.
Prokuvati preostalu vodu.
Dodati ključalu vodu želatinu u posudi i dobro izmešati.
Ohladiti želatin dok ne bude topao ali da ne peče.
Dodati sadržaj miksera u posudu sa želatinom i dobro izmešati.
Dodati lekove u ohlađenu masu i ponovo dobro izmešati masu.
Sipati u pljosnatu posudu i staviti u zamrzivač da se zamrzne.
Pre nego što se potpuno zamrzne nožem iseći na kockice za hranjenje.
Kada se smesa potpuno zamrzne staviti u najlon vrećice pa u zamrzivač. |
|
|
|
|
nikouro
Urednik
Registrovan: 14 Feb 2010
Poruke: 6529
Lokacija: Beograd - Urosevac 19.12.1973g.
|
Sale75bgd:) ::
Citat: |
Drago mi je Smile
Ziva (zamrznuta) hrana za ribe, priprema:
Potrebni sastojci:
• Govedje srce 1 kg
• Fileti oslica 300g
• Pilece belo meso 300g
• Lignje 300g
• Spanac 300g
• Beli luk 2-3 cena
• Sargarepa 2-3 kom. (zavisi od velicine)
• Aleva paprika 2-3 jelovne kasike
• 1 kesica zelatina
• 2 tablete orvagil-a od 400 mg
Govedje srce ocistiti od masnoce (sto bolje,kupiti vise od 1. kg.)i samleti 2x u masini za mlevenje mesa.Lignje, oslic, pilece belo isto samleti 2x i pomesati. Spanac se obari (ali vrlo kratko) ocedi i samelje takodje. Sargarepu zivu izrendati a luk izgnjeciti kao i orvagil. Zelatin pripremiti po uputstvu sa kesice i sve zajedno dobro izmesati da se dobije kompaktna masa. Zatim se sve istanji na dasci i stavi da se zamrzne. Kada se delimicno zamrzne iseci na komade zeljene velicine i vratiti da se potpuno zamrzne. Kada se zamrzne spremna je za hranjenje riba. Potrebno je samo sastrugati nozem potrebnu kolicinu i dati im. Pozeljno je da listici hrane koju dajete ribama budu sto tanji, i OBAVEZNO voditi racuna i ne hraniti ribe preterano jel se moze zamutiti i zagaditi voda ukoliko u podlozi ostanu ostaci nepojedene hrane! |
|
|
|
|
|
matan
Akvarista
Registrovan: 27 Sep 2010
Poruke: 21
Lokacija: Beograd
|
Govedje srce zaobici jer sadrzi slozene proteine na koje ribe (bar ribe biljojedi) nisi u stanju da svare. Moze doci i do neke bolesti, ako se ne varam, nerava, uglavnom riba se pocne lomiti i maltene prepolovi (jako ruzno za videti).
Inace ove kocke kad se vade iz zamrzivaca, ostrim nozem seci tanke listice koji pri dodiru sa vodom se momentalno otapaju. |
|
|
|
|
DiamondDragon
Akvarista
Registrovan: 25 Jun 2010
Poruke: 1054
Lokacija: Zrenjanin
|
Da li bi ovako napravljena hrana mogla da se osuši, tj. dehidrira?
Može li umesto životinjskog mesa da se koristi soja? |
|
|
|
|
Executor
Akvarista
Registrovan: 09 Nov 2010
Poruke: 108
Lokacija: Zitkovac(Aleksinac-Srbija)
|
Koje vrste ribica hranite ovim hranama,da li je moguće hraniti živorotke? |
|
|
|
|
|