Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Led rasveta - pomoć Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Miloš

Registrovan: 16 Maj 2011

PorukaPoslao: Uto Mar 11, 2025 3:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav,

kao nov na forumu, želeo bih prvo da pozdravim sve sa foruma.

Povratnik sam u bavljenju akvarijumom i već duže vreme pravim plan za jedan 100x40x50 cm i kao ljuti pobornik varijante ''uradi sam'', planiram da (između ostalog) napravim LED osvetljenje. Pročitao sam ovde puno toga i puno mi je koristilo u mom ''projektu'' samo nisam uspeo nigde da nađem pravi odnos belih dioda u odnosu na ostale boje dioda da bi se pokrio sv. spektar.
Ideja je da napravim osvetljenje dovoljno jako i za najzahtevnije biljke sa mogućnošću podešavanja preko kontrolera. Radi se o panelu dužine 1000 x 120 mm u koji bih smestio 90 kom LED dioda 1W. Cilj je cca 30 L/lit. I tu sam zapeo ... Znam da se tu pitaju dubina, refleksija svetla i podloge ali pretpostavljam da ipak postoji neki približan odnos da bi to zadovoljilo biološke i estetske zahteve.
Žuta 18 kom
Hladno bela 36 kom
Crvena 12 kom
Plava 12 kom
Zelena 12 kom

Može li neko da da neki savet? Hvala unapred
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Uto Mar 11, 2025 3:10 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

dk
Akvarista

Registrovan: 13 Sep 2019

PorukaPoslao: Pon Apr 07, 2025 9:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Nema jednostavnog odgovora, jer zavisi od mnogo toga. Prvo bi trebalo da znas koji je spektar dioda koje koristis, a onda bi trebalo da ih iskombinujes tako da daju zeljenu jacinu svetla, a da akvarijum izgleda lepo.
Crveni i plavi spektar su najbitniji i njih delimicno pokrivaju crvene i hladno bele diode.
Postoji studija koja govori o tome da zeleni spektar prija biljkama vise od crvenog, ali koliko se secam, nije ceo spektar, vec samo deo, pa bi trebalo da proveris da li se zeleni led koji imas uklapa u taj deo spektra.
Topla bela mislim da ti nije potrebna i mozda bi umesto tih dioda mogao da stavis neke druge.

Ako imas spektometar, verujem da bi ti pomogao da empirijski dodjes do najbolje kombinacije.
xxxvelja
Akvarista

Registrovan: 10 Avg 2012

PorukaPoslao: Sre Apr 09, 2025 11:06 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pozdrav, ja sam napravio led osvetljenje za morski pa sam gledao i za slatkovodni akvarijum da to napravim. Nikako da stignem mada sam već nabavio diode. Kupio neke fullspectrum 3w a imam i neke plave i bele.

Ukoliko ne želiš fullspectrum već odvojene boje dioda čini mi se da bi neki odnos bio: plava (B) 35%, crvena (R) 35%, zelena (G) 10% i bela (W) 20%. Razmisli isto osim boje i o tome da li želiš diode od 1w ili 3w.
Miloš

Registrovan: 16 Maj 2011

PorukaPoslao: Čet Apr 10, 2025 2:13 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

img]http://www.akvarijum.org/forum/upload/uploads/_145357237_Oavetljenje%20-A4_page-0001.jpg[/img]

Ovako je to osmišljeno. Ubačene su boje kako je predložio xxxvelja.

Da li je neko imao probleme sa LED-diodama (pod uslovom da su pravilno opterećene i hlađene)? Ima li neka preporuka za diode? Na net-u se svašta nudi. Kakva su iskustva? Trajanje?

Pozdrav
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka LED rasveta Japonikus Tražnja 0 Uto Apr 12, 2022 2:28 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Praćenje od početka uz pomoć tropica ... sallediznilend Početak u akvaristici 0 Pon Feb 14, 2022 8:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Rasveta u akvarijumu 80*50*45 Valerija Rasveta 5 Ned Sep 12, 2021 4:40 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Rasveta Stefanbgd Tražnja 0 Uto Jun 01, 2021 11:54 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Pomoć oko novog akvarijuma Zmaj Početak u akvaristici 0 Čet Apr 08, 2021 9:18 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker