Autor |
Poruka |
lucky09
Akvarista
Registrovan: 07 Feb 2011
|
Pozdrav svim clanovima na forumu. Nov sam ovde a takodje i u akvaristici pa bih molio za malu pomoc oko uredjivanja mog novog akvarijuma.
akvarijum je velicine 45*28*26 poseduje neku pumpu, sundjer filter i grejac od 50w,osvetljenje jedna neonka od 8w, podloga je kvarcni pesak, sutra mi stizu biljke.
 |
|
|
   |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Stefan062
Akvarista

Registrovan: 03 Avg 2010
|
|
   |
 |
lucky09
Akvarista
|
E sad interesuje me jel postoji neki bolji nacin filtracije i sta mi predlazete od opreme, ova vazdusna pumpa mi je dosta bucna pa ako ima neko bolje resenje recite.
Koje i koliko ribica za pocetak da ubacim... svaki predlog i sugestija je dobrodosla...
Hvala unapred |
|
|
   |
 |
lucky09
Akvarista
|
ove biljke mi sutra stizu...
1. biljke zadnjeg plana
1.1. Limnophila sessiliflora 5 komada, visina pelcera minimalno 15 cm
1.2. Hygrophila corymbosa – Vodeni Limun 1 komada, visina pelcera minimalno 15 cm
1.3. Ludwigia repens 2 komada (pelcera) - visina pelcera minimalno 15 cm
2. biljke srednjeg plana
2.1 Bacopa Australis 3 komada (pelcera) - visina pelcera minimalno 15 cm
2.2. Ludwigia palustris 2 komada (pelcera) - visina pelcera minimalno 15 cm
2.3. Criptocorina Wendeti 3 komada (pelcera) - visina pelcera minimalno 10 cm
3. biljke prednje plana
3.1. Echinodorus tenellus - 3 komada (pelcera)- Ide u prednju plan , odmah do prednjeg stakla. |
|
|
   |
 |
Stefan062
Akvarista

|
sto se tice filtera za tu litrazu ja preporucujem ti atmanovu filter pupmu (AT-F101)
http://aquaonlineshop.com/atmanatf101-p-17.html
a sto se tice te vazdusne pumpe mozes je prodati , posto ovaj filter ima dodatak za dodavanje vazduha u akvarijum,
valjalo bi da osvetljenje pojacas sa jos 1 neonkom ili stedljivom sijalicom od 13 w ili 11w,
ja bih izbacio te zelene kamencice,
e sad zavisi sta uzimas od biljaka ja bih npr. ta dva kamena presvukao ricijom ili nekom mahovinom, stavio bih neki mikrosorum,anubicu, valisneriju, kriptokorinu ,.... i neke druge manje zahtevne biljke
e sad ne znam koliko ti je akvarijum cikliran , pa ako je odavno u funkciji ja bih stavio od riba neke muljase npr 2komada, jedng za pocetak algara kao ancistrus ,ili ubacio bih cak i kozice, mozes ubaciti i para gupika ili molija pa neka se razmnozava  |
|
|
   |
 |
bojan86
Akvarista

Registrovan: 02 Jan 2011
|
Izgleda veoma lepo.
Ja imam akvarijum iste zapremine.
Reci nam šta si ti planirao od ribica?
Što se filtera tiče, ja koristim hang-on filter i prezadovoljan sam. Imam vazdušnu pumpu koju sam dobio od druga, brunda, al' sam se navikao. Kupiću neku malo skuplju koja je tiša, al' do tada, ova mi ne smeta. |
|
|
   |
 |
skip
Akvarista

Registrovan: 07 Nov 2010
|
Ja imam slican filter i vidim na slici da si ga malo ukopao u podlogu, to nemoj da radis jer kada ga budes vadio da ga cistis i povuces ga iz vode podicice ti mulj.slobodno ga samo spusti na podlogu.A osvetljenje bi mogao da pojacas.Grejac je pretpostavljam 25w, bas je mali na slici.... |
|
|
   |
 |
Stefan062
Akvarista

|
e sad sam video spisak biljcica obavezno treba jace svetlo , e sad sto se tice sadnjenja nemoj da biljke samo razbacas po akvarijumu vec ih grupisi jedna pored druge od svake vrste kako bi napravio mini zbunjice  |
|
|
   |
 |
lucky09
Akvarista
|
Ok, poslusao sam neke savete i ispravio greske, tu filter pumpu cu kupiti prvom prilikom, svidja mi se takav sistem filtracije.
Grejac je 50w bar na njemu tako pise, od ribica nisam jos nista planirao jer se uopste nerazumem oko vrsta koja sa kojom ide itd, zato ovde trazim predlog za pocetak koje ribice ubaciti a kasnije cu videti...
upravo sam biljke posadio jel ovo ok, mislim na raspored...
 |
|
|
   |
 |
Stefan062
Akvarista

|
postavka moze da prodje za pocetak ali ja bih stavio da sam na tvom mestu znaci jos jednu neonku od 8 w zbog bilja filter polako moze i ovaj za sada ali mozes da ga i promenis sa onim atmanovim, a od ribica za pocetak uzmi par gupika ili molija,jednog algara muljasa cisto da nesto imas (pilot ribe)dok se akvarijum polako ne stabilise  |
|
|
   |
 |
lucky09
Akvarista
|
Ok, vec imam 2 probne ribice , neonka i jos jedna ne znam kako se zove, tu su vec 3 dana i za sada su ok.
Sto se tice osvetljenja sigurno cu ga pojacati sa jos jednom neonkom |
|
|
   |
 |
Stefan062
Akvarista

|
ta druga ribica je gupi muzjak zivorotka  |
|
|
   |
 |
vlada71
Akvarista

Registrovan: 03 Jan 2011
|
Lep aq,samo ja bi mesto ta dva kamena stavio jedan omanji panj,od mangrovana.On bi dao jos vecu lepotu aq.Pozz. |
|
|
   |
 |
stragi
Akvarista

Registrovan: 13 Jan 2011
|
Lep akvarijum za pocetak...Moj ti je savet ( to ti iz iskustva govorim) da ne uzimas filter pumpu mnogo je jaka za taj akvarijum, pocupace ti sve biljke pogotovu one koje nemaju jak korenov sistem a i ne filtrira toliko dobro akvarijum cak sta vise zbog jakog protoka fazduha oce da zamuti vodu... |
|
|
   |
 |
Stefan062
Akvarista

|
stragi :: |
Lep akvarijum za pocetak...Moj ti je savet ( to ti iz iskustva govorim) da ne uzimas filter pumpu mnogo je jaka za taj akvarijum, pocupace ti sve biljke pogotovu one koje nemaju jak korenov sistem a i ne filtrira toliko dobro akvarijum cak sta vise zbog jakog protoka fazduha oce da zamuti vodu... |
ja iskreno nisam imao problema stim  |
|
|
   |
 |
|