Autor |
Poruka |
bobancewa
Akvarista

Registrovan: 18 Sep 2011
|
Pozdrav svima ja sam nov na forumu,posedujem akvarijum od nekih 96l i oću
sad da aktiviram još jedan od nekih 84l ali oću da postavim živo bilje i zanima me da li treba prilikom formiranja akvarijuma da vazdušna pumpa radi jer ću staviti CO2 sistem i planiram ribice da ubacim za nekih 15-20 dana. |
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Fiber
Urednik

Registrovan: 21 Avg 2011
|
Pozdrav i dobrodosao na forum.
Ne znam da li pod vazdusnom pumpom mislis na pumpu koja ce da pokrece filter ili rasprsivac? U svakom slucaju prilikom cikliranja filter mora non stop da radi, a ako pri tom upalis rasprsivac nista neces da izgubis, sto vise cirkulise voda to bolje.
Neka me neko ispravi ako gresim. |
|
|
   |
 |
bobancewa
Akvarista

|
bolje Vas našao i pozdrav svima
ne mislio sam pod vazdušnom pumpom za rasprskivač,
a filter pumpa bi bila resun cs400 neznam koliko je to pametan izbor za biljni akvarijum |
|
|
    |
 |
Fiber
Urednik

|
Protok te pumpe je 400l/h, to ti je dovoljno za taj akvarijum, al mislim da je za biljni bolje imati spoljasnji filter sa 2-3 komore zbog kolonija pozitivnih bakterija koje se u njemu skupljaju.
Sacekaj nekog iskusnijeg da ti da pravi savet. |
|
|
   |
 |
bobancewa
Akvarista

|
|
    |
 |
Hemac88
Akvarista

Registrovan: 23 Jan 2011
|
Zbog stvaranja kolonije korisnih bakterija za pocetak ukljuci vazdusnu pumpu, kasnije kada ti krene bilje iskljucices je, za pocetak ne ukljucuj ni svo svetlo u akvarijumu da ti ne buknu alge. Pozdrav i dobro dosao. |
|
|
   |
 |
Fiber
Urednik

|
Hemac88 :: |
Zbog stvaranja kolonije korisnih bakterija za pocetak ukljuci vazdusnu pumpu, kasnije kada ti krene bilje iskljucices je, za pocetak ne ukljucuj ni svo svetlo u akvarijumu da ti ne buknu alge. Pozdrav i dobro dosao. |
Izvinjavam se zbog skretanja sa teme, ali zasto je potrebno iskljuciti rasprsivac u akvarijumu sa biljem? Ja sam procitao da rasprkivac pomaze u borbi sa odredjenim vrstama algi i da je dobra uzburkanost i cirkulacija vode pozitivna stvar za zivi svet.  |
|
|
   |
 |
bobancewa
Akvarista

|
hvala Vam na dobrodošlici i savetima |
|
|
    |
 |
Hemac88
Akvarista

|
Gledaj, rasprskivacem dodajes vazduh u akvarijum ribicama, ako imas jako ubiljen akvarijum ti dodajes CO2, a iskljucujes vazduh, jer biljke CO2 pretvaraju u kiseonik koji treba ribicama, kozicama, puzevima... |
|
|
   |
 |
Fiber
Urednik

|
Gledaj, rasprskivacem dodajes vazduh u akvarijum ribicama, ako imas jako ubiljen akvarijum ti dodajes CO2, a iskljucujes vazduh, jer biljke CO2 pretvaraju u kiseonik koji treba ribicama, kozicama, puzevima... |
A sta ako istovremeno dodajem i CO2 i ukljucen mi je rasprsivac? Da li to znaci da ce se CO2 manje rastvarati u vodi, odnosno biljke ce imati manje hrane? |
|
|
   |
 |
Anboy
Urednik

Registrovan: 16 Feb 2011
|
Pozdrav Bobane ja sam ti komsa preko tise, blizu smo ako nesto ti ztreba samo kazi. Dobro dosao. |
|
|
   |
 |
Hemac88
Akvarista

|
Fiber :: |
A sta ako istovremeno dodajem i CO2 i ukljucen mi je rasprsivac? Da li to znaci da ce se CO2 manje rastvarati u vodi, odnosno biljke ce imati manje hrane? |
Po meni je to kao da hoces da rashladis vodu, ali osim hladne i dalje dosipas i vrucu, mislim da je suvisno. |
|
|
   |
 |
nikouro
Urednik

Registrovan: 14 Feb 2010
|
Kiseonik izbacuje CO2 iz vode .... |
|
|
   |
 |
Fiber
Urednik

|
Znaci ko god koristi vazdusnu pumpu za pogon filtera moze da zaboravi na CO2. Nisam znao da to tako funkcionise, moracu da predjem na potopne pumpe. U ovom hobiju se stalno nesto novo nauci. Hvala na odgovorima, a izvinjavam se bobancewa-i sto sam mu upao u post.  |
|
|
   |
 |
nemanjask
Urednik

Registrovan: 29 Nov 2010
|
Fiber :: |
Znaci ko god koristi vazdusnu pumpu za pogon filtera moze da zaboravi na CO2. Nisam znao da to tako funkcionise, moracu da predjem na potopne pumpe. U ovom hobiju se stalno nesto novo nauci. Hvala na odgovorima, a izvinjavam se bobancewa-i sto sam mu upao u post.  |
Inače vazdušna pumpa ubacuje u vodu vazduh a ne kiseonik! |
|
|
   |
 |
|