|
|
|
Autor |
Poruka |
Juice_93fu
Akvarista

Registrovan: 30 Mar 2010
|
Imam aq 75 litara, biljni, podloga kvarcni pesak. Od biljaka rotala, ludwigia, sagitaria, razne kripte, limnophila sessiliflora, pistia, hygrophila corimbosa itd itd.
Neke biljke veoma brzo rastu, ali neke stoje skoro u mestu kao sto je ludwigia, redovno menjam 30% vode nedeljno. Za osvetljenje imam 2 day light neonke od 18 wati i primetio sam da biljke dobijaju braonkastu boju listova i da polako propadaju, stvaraju se novi listovi ali brzo dobiju tu braonkastu boju i pocinju da trule, to je usled delovanja braon algi moguce koju imam u aq ali se pitam da li je dovoljno svetlo i mikro i makro elementi?
Da li je pametno da ubacim jos jednu stedljivu sijalicu od 20 wati (philiphs tornado) i da pocnem da koristim profito (za pocetak 3 puta manja doza od preporucene nedeljno) naravno i da pocnem sa co2 ? |
|
|
    |
 |
AquaShop
Sponzor
|
|
|
 |
Blue
Urednik

Registrovan: 21 Jul 2009
|
CO2, CO2, CO2. A to moras da ispratis sa odgovarajucim nivoima makro i mikroelemenata. Da li ce to biti preko podloge, kroz vodu ili kombinacija, zavisi od tvojih zelja i mogucnosti. Naravno, nije sve tako jednostavno, ali moras od necega da pocnes. |
|
|
   |
 |
Juice_93fu
Akvarista

|
Ali kad biljke rastu imaju bas lepu boju i napreduju solidno ali cim krenu da se razrastu listovi propadnu. A za sijalicu da li da je ubacim? Da ne bude preterano 56 wati na 75 litara ? |
|
|
    |
 |
Bojan
Vlasnik

Registrovan: 25 Feb 2009
|
Nece biti preterano ako pojacas malo osvetljenje. Koliko je debeo sloj podloge? Jel imas sta ispod tog peska? Koliki je fotoperiod? |
|
|
     |
 |
Juice_93fu
Akvarista

|
sloj podloge je nekih 3-4 cm sigurno, ispod peska nemam nista iz proslih losih iskustava sa zemljom, fotoperiod je 12h. |
|
|
    |
 |
brzi
Akvarista

Registrovan: 19 Dec 2009
|
Prvo kad posadis biljku sacekas da se primi pa onda pocinje da rasti sacekaj mesec,dva,tri i bice ti prepun akvarijum biljaka samo trebas imati malo srpljenja i mislim da ti je fotoperiod mnogo 12 h buknuce ti alge onda dzaba sve 10h je dovoljno |
|
|
    |
 |
|
|
|