Autor |
Poruka |
ccmuva
Akvarista
Registrovan: 26 Feb 2013
Poruke: 135
Lokacija: Beograd
|
Koliko je pametno vodu prvo zamrznuti zbog kamenca jer on posle edledjivanja pada na dno suda i ostavlja povrsinski sloj oslobodjen poprilicno od kameca? |
|
|
|
|
AquaShop
Sponzor
|
|
|
|
boomiri
Akvarista
Registrovan: 18 Jul 2012
Poruke: 178
Lokacija: Sremska Mitrovica
|
pa mozes to postici i kuvanjem, za zaledjivanje ne znam. ukoliko je cilj da dobijes meku vodu moraces neke druge metode da primenis (RO, jonoizmenjivacke smole, mesanje sa destilatom) zavisno od toga koliko meka voda ti treba i u koje svrhe |
|
|
|
|
pallmall
Akvarista
Registrovan: 13 Mar 2010
Poruke: 220
Lokacija: Beograd - Žarkovo
|
Kuvanjem voda isparava, a povećava se koncetracija nečistoća u ostatku vode. |
|
|
|
|
ccmuva
Akvarista
Registrovan: 26 Feb 2013
Poruke: 135
Lokacija: Beograd
|
interesantna je ideja mi sto nemamo ro uredjaj i ostale stvari recimo mozda bismo mogli da se posluzimo i ovim resenjem.Kod mene je voda strasna kada treba da menjam vodu meni je muka..jel se zna zilet mora da brija i onda kada sastruzem sve to cekam da se slegne na dno pa opet usisavam .. |
|
|
|
|
ccmuva
Akvarista
Registrovan: 26 Feb 2013
Poruke: 135
Lokacija: Beograd
|
samo neznam da li smeta to sto je zamrzavana ? |
|
|
|
|
netcrush
Akvarista
Registrovan: 23 Jul 2011
Poruke: 193
Lokacija: Sombor/Beograd
|
pallmall :: |
Kuvanjem voda isparava, a povećava se koncetracija nečistoća u ostatku vode. |
Tvrdiš li da se voda kuvanjem ne može omekšati? |
|
|
|
|
pallmall
Akvarista
Registrovan: 13 Mar 2010
Poruke: 220
Lokacija: Beograd - Žarkovo
|
Ne, samo kažem šta će da dobije kuvanjem vode. |
|
|
|
|
Milos987
Akvarista
Registrovan: 22 Jan 2012
Poruke: 101
Lokacija: Grdelica
|
Logično je da kuvanjem isparava H2O, a minerali ostaju sa preostalom vodom, što znači da se tvrdoća (i nečistoća) vode povećava.
Da li grešim? |
|
|
|
|
ccmuva
Akvarista
Registrovan: 26 Feb 2013
Poruke: 135
Lokacija: Beograd
|
licno nisam probao ali moj ortak koji kada se sprema za takmicenje u bodibildingu ima ishranu vrhunski odradjenu kao i vodu i on je zaledi pa odledi pa tek onda pije u 15 litara vode kada procedi kroz gustu gazu ostane mu kafena kasika belih ljuspica kamenca |
|
|
|
|
boomiri
Akvarista
Registrovan: 18 Jul 2012
Poruke: 178
Lokacija: Sremska Mitrovica
|
kuvanjem vode postizes da ti kamenac ostane na dnu, a nece ti valjda ispariti sva voda, pa neces je kuvati dva sata, dovoljno je da ti vri par minuta, onda lepo gustu gazu i prespes, pallmall ako ne verujes probaj |
|
|
|
|
boomiri
Akvarista
Registrovan: 18 Jul 2012
Poruke: 178
Lokacija: Sremska Mitrovica
|
uostalom, mogu sutra napraviti mali ogled, kh, ph pre kuvanja i posle, javljam ovde rezultate |
|
|
|
|
ccmuva
Akvarista
Registrovan: 26 Feb 2013
Poruke: 135
Lokacija: Beograd
|
super mene interesuju rezultati |
|
|
|
|
Kulence
Akvarista
Registrovan: 30 Dec 2012
Poruke: 137
Lokacija: Bor
|
boomiri je u pravu. voda se kuva dok ne provri a ne do tacke kljucanja. kamenac i ostale soli metala i karbonata ostaju zalepljeni na dnu lonca a jedan deo pliva po povrsini sto se lako moze otkloniti odlevanjem i cedjenjem. ujedno, kuvanjem se voda i bioloski preciscava. |
|
|
|
|
nesa69
Urednik
Registrovan: 01 Feb 2013
Poruke: 2221
Lokacija: Pančevo
|
Uf kad radim do kasno pa se setim zamrzavanja vode
Kao matori pančevac znam za tu priču o zamrzavanju vode, bio neki rus ovde, odavno nisam čuo za njega, i knjige je pisao, kako spremiti vodu da bude zdrava za piće i slične zdrave stvari kao na primer da vratiš deo onog što ispišaš u sebe. Lepo je zaradio na grupama, odu na sportski centar i duboko dišite lepi pančevački vazduh i malo šetkajte i svi se lepo osećate
Dok sam studirao sam je kuvao, ledio, titrisao i nema to veze sa životom, imaš svakave vrste vode i svaka izgleda drugačije kada se zaledi u zavisnosti šta ima u njoj, a to opet zavisi odakle potiče (može i sa izvora, a ako je još na Velebitu onda tek da vidiš šta je tvrda voda) i tako dobiješ razlike u indeksu prelamanja svetlosti kroz led (i destilovanu zaledi na brzinu pa mi reci da je potpuno providna).
Postoje definicije šta je tvrdoća vode, ima i ovde na forumu o tome a i googl-e nije naodmet, i deo tvrdoće se otkloni kuvanjem i to je prolazna tvrdoća, stalna tvrdoća je nešto drugo i ne otkloni se kuvanjem.
Sličan slučaj je i sa zamrzavanjem (metali i ostalo kao centri kristalizacije) ali sa ponovnim topljenjem se takođe i oni rastvore. Ukloniš jedva neki deo ako iscediš koju kocku leda. Uglavnom je tu više u pitanju taloženje koje nastaje stajanjem vode i odatle mu kafena kašikica.
Pročitaj malo o tvrdoći vode, RO uređajima i šta se kojim načinom filtracije uklanja. Meni je najbolje kad sam ih čuo da pevuckaju vodi i usmeravaju pozitivne misli na nju i duhovno je oplemenjuju |
|
|
|
|
sumi
Akvarista
Registrovan: 05 Apr 2012
Poruke: 736
Lokacija: Beograd-Rakovica(4.2.1986)
|
boomiri :: |
uostalom, mogu sutra napraviti mali ogled, kh, ph pre kuvanja i posle, javljam ovde rezultate |
|
|
|
|
|
|