Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Xiphophorus helleri Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Miroslav95
Akvarista



Registrovan: 09 Mar 2010
Poruke: 943
Lokacija: Kikinda

PorukaPoslao: Sre Mar 17, 2010 10:23 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Image

Xiphophorus helleri

Familija:Poeciliidae

Prvi opis: Heckel, 1848

Sinonimi: Xiphophorus helleri

Ime (eng):Swordtail

Ime (srp):Ksifo

Poreklo:Centarlna Amerika, Meksiko, Gvatemala, Honduras, uneta na Floridu, Magadaskar, Afriku

Ekosistem:Kanali, reke, jezera i bare sa gustom vegetacijom.

Temperatura:23-29 °C

pH:7-8

DH:9-25

Dužina:do 15 cm u akvarijumu

Ishrana:Crvići, račići, biljne materije i sve vrste suve hrane

Izgled:Telo im je izduženo. Usta su okrenuta ne gore. Grudna peraja postavljena visko na boku. Leđno peraje pomereno unazad. Mužjak ima gonopodijum koji je izmenjeno analno peraje. Ovaj organ je namenjen oplodnji koja je po tipu unutrašnja. Takođe odlika muškog pola je produžena donja strana repa. Ženke su nešto veće, punije u stomaku i nikada nemaju produženo repno peraje

Ponašanje:Vrlo su miroljubive prema drugim vrstama.Mužjaci su netrpeljivi jedni prema drugima, tako da je njihov broj potrebno uskladiti sa veličinom akvarijuma i brojem ženki koje su prisutne. Optimalan odnos polova je 1:5. Mužjak prilikom udvaranja pliva oko ženke polukružno i unazad. To je prizor koji privlači pažnju svakog hobiste.

Akvarijum:Akvarijum bi trebalo da je sa tamnijom podlogom i bogato zasađen biljkama. Vrste koje su sklone kidanju peraja drugim ribama nisu dobar izbor za zajednički akvarijum sa ksifoima. Dostižu veće razmere u akvarijumima koji su duži pre nego viši. U prirodnim staništima voda je tvrda i bazne je rakcije, ali hibridi koji su prisutni u akvarijumima često su naviknuti na drugačije uslove.

Mrest:Ovo su živorodne ribe. Ženka po oplodnji, iz koje može da izvede nekoliko uzastopnih generacija bez ponovnog parenja, nosi mlade ribe 26-30 dana. Pred kraj ovog perioda ženku je najbolje odvojiti u poseban stabilan akvarijum sa dosta biljaka koje će obezbediti zaklon potomstvu. Temperatura vode je povezana sa brojnošću legla. Pronađena je relacija prema kojoj sa svakim stepenom Celzijusove skale, u intervalu 23-29 °C koji se smatra za optimalan, broj ribica po leglu raste za tri.

Varijeteti:Prirodna forma oznacena je kao zeleni ksifo.Osnova boja tela je maslinasta. Duž celog tela po sredini pruža se jedna do nekoliko linija koje u boji variraju od crvene do smeđe. Rep je žut i podvučen crnom bojom. Veliki broj obojenih varijeteta dobijen je hibridizacijom sa X.macultus i X.variatus. Kada se govori o boji tela neki od poznatijih varijeteta su tuksedo, berliner, rubin, crni, albino i žuti ksifo. Po obliku peraja naročito su atraktivni lastin rep ili lira sa karakterističnim produžecima na repu koji se javljaju i kod mužjaka i kod ženki, kao i linije sa uvećanim leđnim perajima koje se zovu u engleskoj literaturi Hi-Fin. Moguće su razne kombinacije navedenih linija. Hibridne ribe koje se odlikuju uvećanim perajima obično se dobijaju ukršatanjem ženki sa ovim osobinama i odgovarajuće linije mužjaka sa perajima normalne dužine. Mužjaci linija u kojima je produženje peraja zahvatilo i gonopodijum su uglavnom neplodni. Takođe neki hibri pokazuju veće sklonosti prema kožnim oboljenjima, kao što je slučaj sa plavim ili tuksedo linijama.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
AquaShop
Sponzor






PorukaPoslao: Sre Mar 17, 2010 10:23 am Snimi Poruku Nazad na vrh

Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka HiFin Xiphophorus zenke? laky_kg Tražnja 0 Pet Okt 02, 2020 9:00 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Xiphophorus Variatus Hulk Ribe 8 Pon Maj 13, 2019 10:32 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Xiphophorus laky_kg Ribe 1 Uto Mar 22, 2016 4:55 pm Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati xiphophorus helleri na poklon Svarog Arhiva Malih Oglasa 0 Pet Apr 17, 2015 10:15 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Xiphophorus helleri ViK Arhiva Malih Oglasa 0 Uto Sep 23, 2014 9:29 am Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Vaš Sajt  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 




eXTReMe Tracker
Powered by Akvaristika
rss
Creative Commons License