Akvaristika forum
Pretraga • Pravilnik • Album • Profil • Proveri privatne poruke • Lista članova • Registruj se Uloguj se
 akvarijum.org • Baza biljaka • Slike • Tekstovi • Video • Kalkulator • Kontakt • Marketing
 Zasto mi ne uspevaju biljke-da prodiskutujemo...plizz :) Pogledaj sledeću temu
Pogledaj prethodnu temu
Napiši novu temuOdgovori na poruku
Objavi na Facebook
Autor Poruka
Riccolo
Akvarista

Registrovan: 04 Nov 2010

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 9:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dakle, interesuje me zbog cega konkretno kod mene biljke ne uspevaju,one rastu ali su nikad jadnijeg kvaliteta...Cak neke biljke ne biste mogli ni da prepoznate...Ovako je sve pocelo:Uzeo sam akvarijum koji je u visinu recimo 50, a ostale dimenzije 45,45...Znaci nesto kao kocka, ali je malo visi nego siri.. Smile Smile Zbog prostora nisam mogao drugacije...Sto se tice haube drugar mi je pomogao to da napravimo i takodje mi dao nekoliko biljaka koje su se ludacki razmnozavale i sirile, ali su sve bile jadnije i jadnije-kvantitet obiman kvalitet nikakav (amazonka mi je imala listove kao uskolisni limun, bukvalno)...Podloga koja mi je bila je kavarcni sljunak (valjda) granulacije 2mm recimo, ako se dobro secam, ali mi je drugi ortak dao i neku hranljivu podlogu koja izgleda kao ploca od presovane zemlje (sorry sto se ne razumem)...Isad biljke su se u to prilicno dobro zarile (korenja koliko hoces)..Sto se tice osvetljenja imam Philips Aquarel,Grolux i jednu stedljivu sijalicu-nemam pojma koliko je sta vati (ako je bas neophodno procitacu) samo znam da imam 0.5 vati po litru i ono gori 12 sati dnevno...Primetio sam tokom [par meseci drzanja tih biljaka da se po njima hvataju alge (mislim da je u pitanju zelena koncasta) i odlucio sam da probam sa Easycarbom i jos sam kupio neke sijamske algare (inace imam 3 ancistrusa, jednog gibicepsa i sad dva ta sijamska algara)...
Posto sam uglavnom pisao u proslom vremenu red je i da objasnim zbog cega-naime sve sam te biljke pobacao, ostavio sam aponogeton u onako polujadnom stanju, dve ludvigije repens rubin i polispermu...(sve je to jako mrsavo)...Ponekad dodam seraflorenu i najbitnije sam zaboravio da vam kazem da sam izbacio onu plocu od zemlje sad kao bodlogu imam samo sljunak... Smile Smile Smile

Dakle ako je nekome dosadno i ima vremena sa mnom da se dopisuje kako bi mi pomogao da ustanovim zasto ja nisam master akvarijumskih biljaka bio bih mu veoma zahvalan, mnogo se lozim na aquascape, a ne mogu ni jednu jedinu biljku da odgajim... Smile Smile Smile

Izvinjavam se ako sam malo konfuzan,ali vec neko vreme hocu da vas pitam da mi resite problem posto sam prvenstveno akvarijum uzeo zbog biljaka...

Ps:pisem zargonski i koristim puno smajlija i sve kako bi vam bio sto gotivniji i sto pre dobio pomoc i jedan od akvarijuma kao sto su vasi... Razz Razz Smile
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu poruku
AquaShop
Sponzor

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 9:41 pm Snimi Poruku Nazad na vrh

zedochok
Akvarista

Registrovan: 04 Feb 2011

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 10:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

I shall say this only once:

http://www.akvarijum.org/forum.....t1373.html

procitaj sve strane (ima puno informacija od vise ljudi)
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
Bojan
Administrator
Administrator

Registrovan: 25 Feb 2009

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 10:21 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Eto ja sam te zgotivio Smile Dobar si skroz Very Happy
Pazi ovako, ok je sto se lozis na aquascape a kao prvo i osnovno sto treba da savladas je uspesno odgajanje biljaka. Kad kazes ne znas tacno koliko stedljiva ima wati je malo nezobiljno jer je to jako bitna stavka. Drugo mora se svaka biljka poznavati kuju imas, dakle njena zahtevnost, potreba za osvetljenjem i ostalo. Sledece sto je bitno je podloga jer se biljka korenovim sistemom hrani iz podloge sto i sam znas verovatno pa i i nije jasno sto si izbacio zemlju iz podloge ako sam te dobro razumeo. Kod tebe je malo problematicna visina jer je 50 bas malo visoko i ako se tu doda hauba na kojoj je osvetljenje onda je to 50 + jos nekoliko pa samim tim i jos nezgodnija situacija koja implicira da ces morati malo pojacati osvetljenje (bar bi to ja uradio).
Mislim da ces morati ti to sve "tumbati" iz pocetka.
Ja recimo kad formiram akvarijum nikad odmah u fulu ne dajem osvetljenje vec posle nekog vremena kad vidim da biljke "mradaju" e onda palim ostatak kako sam zamislio.
Cudi me za polispermu da ti ne ide nikako ona je bas jedna od nezahtevnijih biljaka, secam se da je meni rasla pre nekoliko godina u "suvom" kamenju, bar bi ona trebala da gura.
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji emailPoseti sajt autora
vedad
Akvarista

Registrovan: 16 Maj 2011

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 10:41 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

pozdrav drug.stoti biljke ne uspijevaju u akvarijumu zato ste ne nabavljas kavlitetne biljke odma nego ti ih neko da ili pokloni.ja u mom akvarijum koji ima 100l imam jednu neonku pink boje koja ima 18w i biljke mi prosto bujaju.ne znam stacu sa njima.podloga mije sitni kvarcni pijesak koji sam sakupio pre jedno 6 god.kad se radio teren sa vjestackom travom nisma ni pokuvao samo sam ga dobro ispro i odma stavio u akvarijum.
ja nisam miljenik nekih hranljivih podloga,boca sa CO2 i slicno i mislim da je to bezveza bacanje pare kao i na preparate i razna tecna djubriva i makoelemente.
vaznotije da sam dati prve biljke koje nabavljas budu zdrave i toje to totije sva matematika.ate pare stobi dao za hranljivu podlogu i jos neke preparate mozes za njih da kupis nesto drugo za akvaristiku.ovotije moje iskustvo.i nikad ali bas nikad nisam imo problem ni sa jednom algom u akvarijumu
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPošalji email
FEK@
Akvarista

Registrovan: 23 Nov 2009

PorukaPoslao: Pon Okt 10, 2011 11:58 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

vedad ::
pozdrav drug.stoti biljke ne uspijevaju u akvarijumu zato ste ne nabavljas kavlitetne biljke odma nego ti ih neko da ili pokloni.ja u mom akvarijum koji ima 100l imam jednu neonku pink boje koja ima 18w i biljke mi prosto bujaju.ne znam stacu sa njima.podloga mije sitni kvarcni pijesak koji sam sakupio pre jedno 6 god.kad se radio teren sa vjestackom travom nisma ni pokuvao samo sam ga dobro ispro i odma stavio u akvarijum.
ja nisam miljenik nekih hranljivih podloga,boca sa CO2 i slicno i mislim da je to bezveza bacanje pare kao i na preparate i razna tecna djubriva i makoelemente.
vaznotije da sam dati prve biljke koje nabavljas budu zdrave i toje to totije sva matematika.ate pare stobi dao za hranljivu podlogu i jos neke preparate mozes za njih da kupis nesto drugo za akvaristiku.ovotije moje iskustvo.i nikad ali bas nikad nisam imo problem ni sa jednom algom u akvarijumu

...6 godina od kad si formirao aq, kako te razumjeh ?? ? Sad ??
ovo si napisao
""i nikad ali bas nikad nisam imo problem ni sa jednom algom u akvarijumu "" ????? greska zid ???
Riccolo
Akvarista

PorukaPoslao: Uto Okt 11, 2011 2:22 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Drugari strava ste, mislio sam da nikoga ne zanima moj akvarijum....i moja tuzna prica,smrc,smrc... Smile

Bojan me je posebno odusevio posto se sad osecam strava jer me gotivi admin...to je cool Smile
Ja nisam od onih ljudi sto se uclane na forum i pitaju svasta,a prethodno ne potraze sta ih interesuje...Clan sam ovog foruma vec godinu dana i redovno ga posecujem bez obzira na to sto malo poruka pisem...
Obratio sam vam se za pomoc i iz razloga sto sa ribicama nemam problema i za malo da predjem na neke ciklide,a sa druge strane bas mi je glupo da guram gomile kamenja u akvarijum i to u sobi u kojoj nema zelenila... Sad Zato hocu da dam jos jednu sansu biljkama,ali ne mogu sam...

vedad-Jasno mije to sto pricas, ali nisi svestan kako su ove iste biljke izgledale kod tog druga-neke su i procvetale,a kod mene su bile lepe mesec dana... Sad

Zedock- ja sam ovo sto si mi poslao procitao jos jako jako davno, imao sam ja dosta dugo CO2 u akvarijumu, ali ovde sam postavio pitanje zasto mi biljke bujaju a ocajno izgledaju...Ajde razumneo bih da rastu neko vreme i onda da se osuse skroz itd, ali ne, ja sam ih umnozio( seko na pola i sadio drugi deo i one su nastavile da rastu ko nenormalne...

Bojane-ja sam bas naprotiv mislio da mi je svetlo mnogo jako u akvarijumu pa da se zbog toga sve ovo desava (sta mislis jel moze to da bude ?), a sto se tice podloge i te zemlje-izbacio sam je posto ne mogu da se nacistim filtera od nekih vlakana...U svakom slucaju nemam pojma odakle da pocnem...Voleo bih da mi dajete neke savete, a jada vas blagovremeno obavestavam... Smile

E, a pogledaj ti ovu poruku-svima sam vam posvetiuo paznju kao na rodjendanu! Very Happy Very Happy
Bojan
Administrator
Administrator

PorukaPoslao: Uto Okt 11, 2011 5:53 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Preko zemlje za cvece stavi mrezicu, tako je sigurnije. Cudi me da si imao prblem sa zemljom i filterom, mozda si imao suvise tanak sloj kamencica preko zemlje?!
Nema predaje. Kod tebe se vidi zelja a onda je rezultat samo pitanje vremena i ne sumnjam da ce do rezultata doci. Osetim to u vazduhu Smile
rainforest
Akvarista

Registrovan: 04 Jan 2011

PorukaPoslao: Uto Okt 11, 2011 11:45 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dobro rastu ali izgledaju jadno...
Mislim da je manjak svetla.
Izdužuju se hrle ka svetlu, troše energiju na to, ti ih skratiš, one onda kapituliraju.
Na tu dubinu slobodno guraj 0.7-1w po litru.
Odmah zasadi dosta biljaka, prvo slabije svetlo ili senči sa najasom, posle kad krenu ide co2, prihrana i svetlo u fulu
Pogledaj profil korisnikaPošalji privatnu porukuPoseti sajt autora
mabaus
Akvarista

Registrovan: 23 Jul 2011

PorukaPoslao: Sre Okt 12, 2011 1:08 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

ja bih voleo da postavis slike aq. one nekada govore vise od reci
sale_
Akvarista

Registrovan: 21 Nov 2010

PorukaPoslao: Pon Okt 24, 2011 8:03 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

tebi su verovatno biljke fino napredovale dok nisu "potrosile" podlogu, tada je doslo do stagnacije pa i kasnije propadanja.
samo procitaj malo po forumu i drzi se osnova.
ako ti je do biljnog aq, ogranicen si prostorom i dubinom od 50 cm, moj predlog je da nabavis MH rasvetu. ona je odlicna, "prodorna". nedostatak bi recimo bilo pronalazenje adekvatnih sijalica i toplota koja se oslobadja. obavezno hranljivu podlogu spremne na adekvatan nacin, i co2 pa makar i u kucnoj varijanti.
Riccolo
Akvarista

PorukaPoslao: Čet Jan 26, 2012 7:40 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Izvinjavam se sto me dugo nije bilo, nesto sam se smorio pa sam odustao, ali sad mi se ponovo radila zelja...necu vise nikad... Smile
sigurno me ni Bojan vise ne gotivi jer me se ne seca, sad ce mi trebati sto godina da povratim poverenje.. Sad

Ako vas ne mrzi, mogli bi da mi pomognete da isteram ovo do kraja pa posle da uzivam... Smile

Dakle, jucea sam uzeo gomilu nekih biljaka, pisem kasnije kojih i sve mi se cini da su odmah pocele da savijaju svoje listove i da crne,sacekacu jos malo, ali ja mislim da propadaju...

samo su ove tri za sad ok:

Vallisneria spiralis
Nana petit
Flame moss

ovo su biljke za koje mislim da propadaju:
- Ludwigia repens Rubin
- Ludwigia repens
- Microsorum pteropus
- Ceratopteris thalictroides
- Bacopa australis
- Sagittaria subulata
- Heternathera zosterifolis
- Hygrophila polysperma

nemoguce da su sve bas toliko zahtevne, mada su neki pelceri dosta mali...

Kontam da ta mh rasveta nisu neonke koje mogu da se stave na haubu nego nesto drugo,ali ja sam bas u fazonu da nabudzim haubu posto mi je skroz mala soba.

Poceo sam juce sa Nikurom da razradjujem moj problem pa sam na brzinu slikao akvarijum i haubu, ali napravicu ja bolje slike...jednom Smile Smile Smile

Pozzz Smile
Bojan
Administrator
Administrator

PorukaPoslao: Čet Jan 26, 2012 9:27 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Sad moras iz pocetka da nam das podatke akvarijuma, podloge, sovetljenja...

Koliko su pelceri mali?
Riccolo
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Jan 27, 2012 3:46 am Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Bojane, drago mi je da si se javio...Dakle:

http://www.akvarijum.org/forum.....ght=#82288

Ovo su neke slike, samo sto sam kasnije zasadio sve biljke...

Imao sam taj humus i zemlju, ali sam ga izvadio i sad nemam nista osim sljunke granulacije 2mm ili 4 ne mogu da se setim (pre ce biti 2)...Mislim da sam to vec pisao gore-ne mogu da se setim...Od osvetljenja neonke su 45cm po 15w,jedna je philips aquarel a druga grolux i stedljiva sijalica koja daje zuto svetlo...

Poceo sam danas biljkama da dodajem Sera Florenu pa cemo videti, ali
ja iskreno mislim da je kod mene problem dubina (45cm ili 50cm) i da zbog toga treba jace osvetljenje (to je moje misljenje, ali ja sam laik-vi bolje znate pa procenite) jer ne moze biti isto 0,5w po litru kod mene i kod nekoga kod koga je akvarijum dubine 30cm, treba ta svetlost da probije do dna...
Pelceri su mali, neke su 5cm (Sagittaria subulata,Bacopa australis,i hrast), a neke su 10, 15cm (Hygrophila polysperma,Heteranthera zosterifolia...), a sto se tice Ludvigia one su 25cm recimo...i to je to....

Sta god te zanima pitaj dalje...

Ps: voleo bih ako moze da se nabudzi na moju haubu jace svetlo, najidealnije bi bilo da kupim ove duzine neonke samo sa duplo vise vati AKO to uopste postoji, ako ne onda cu morati da dodajem jos neonki...

Hvala unapred Smile Smile Smile
Bojan
Administrator
Administrator

PorukaPoslao: Pet Jan 27, 2012 5:36 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Dakle, akvarijum ima 100-nak litara s tim sto mu je visina 50 cm.
Obzirom da je visina malo zeznuta ja bih probao w/l pa onda pratio i gledao sta ide a sta ne pa menjao ono sto smatram da treba.
Moje misljenje je da ipak treba staviti zemlju ali ne preterano ako se to radi prvi put, staviti tek toliko da prekrije dno, maksimalna debljina da bude recimo 5mm. Kad se stavi zemlja za cvece treba posaditi dosta i biljne mase, radi cescu zamenu vode u pocetku. Kad se malo udje u fazon onda se sledeci put moze staviti malo i vise zemlje.

Ja biljkama uglavnom dajem svetlost iz stedljivih sijalica, neko drugacije... Na tebi je da se pronadjes sta ces i kako ces i kao prvo kako mozes da se uklopis u haubu.
Riccolo
Akvarista

PorukaPoslao: Pet Jan 27, 2012 7:10 pm Snimi Poruku Odgovoriti sa citatomNazad na vrh

Pazi ovako,akvarijum ima oko 90L , sad kontam da mi treba jos 3 komponente od po 15w i to je W/L, dakle 6 komponenata od po 15W... Smile

Jao imam gomilu pitanja sad, pa ako te ne mrzi ti mi odgovori na sto vise...

-Sta jos da nabacimna haubu od osvetljenja?
-Ako stavim jos dve neonke moraju ici preko prigusnica da li to smeta dane napravim neki haos?
-Koje neonke da stavim?
-Koje stedljive sijalice da stavim(sa zutim svetlom, mlecne...)
-Sta misli o humusu umesto zemlje za cvece, to je ona presovana ploca sto sam je vec imao?
-Ako vec mora zemlja za cvece jel ona ide skroz na dno (do stakla) ili se stavlja malo sljunke pa zemlja pa mrezica pa jos sljunka?

Znam da te smaram, ali moram da pitam... Smile Smile

Ps: Kontam da cu tek imati problema sa algama kad mi bude duplo jace svetlo posto ni sad nisam miran, ali o tome cemo u sledecoj temi da ne pricamo ovako unapred... Smile
Prikaži poruke iz poslednjih:      
Napiši novu temuOdgovori na poruku
 Skoči na:   

Srodne Teme
Tema Autor Forum Odgovori Poslao
Nema novih poruka Kozice za biljke Akke Razmena 0 Uto Maj 22, 2012 3:15 am Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka Biljke cvetnice milang Tražnja 0 Pon Maj 14, 2012 12:36 am Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Biljke Serafim Tražnja 1 Čet Maj 10, 2012 6:12 pm Pogledaj zadnje poruke
Nema novih poruka K: jake i razvijene biljke koje mogu ... Woofer Tražnja 2 Pon Maj 07, 2012 8:13 am Pogledaj zadnje poruke
Ovaj forum je zaključan i ne možete menjati teme ili odgovarati Biljke za Platiku maredelija Razmena 1 Čet Maj 03, 2012 7:49 pm Pogledaj zadnje poruke

Linkovi: MyCity  Moj biljni akvarijum  Akvarističko društvo Srbije  Pirane  Vaš Sajt  Vaš Sajt 

eXTReMe Tracker
Akvaristika
rss
Creative Commons License