Pirane


Main Image

Uredjenje Akvarijuma Za Pirane

Akvarijum treba da zadovoljava potrebe ribe, pre svega u smislu duzine koja ne bi trebala da bude ispod 120 cm, sirine 50 i visine 50. Znaci akvarijum od minimum 250 - 300l. Preporucuje se nekih 50-tak litara po ribi. Potrebno je da je uredjen sa dosta zaklona i da je zasadjen biljem jer je
pirana u principu plasljiva riba koja ce veci deo dana provesti upravo u tom zaklonu ili staticna u jednom mestu. Svetlo bi trebalo da bude priguseno, ali je moguce uz trud i zalaganje navici ribe i na svetlo koje je potrebno i malo zahtevnijim biljkama. Licno imam 7 neonki od po 30 w u svom akvarijumu.
Filter treba da je u stanju da u 1 h da 50 % vise vode od zapremine akvarijuma, npr 400l aq - pumpa od 600l/h. Dobra filtracija je jako bitna zbog ostataka nepojedene hrane koja zapada u razne delove aq i raspada se, te zagadjuje vodu i mogla bi lose uticati na zdravlje riba u vrlo kratkom roku ( par h).
Pozeljno je ali ne i obavezno, koriscenje tzv. power head-a zbog stvaranja vodene struje u samom akvarijumu. Preporucuje se koriscenje recnog sljunka ili kvarcnog peska za podlogu. Pozeljno je izbegavati postavljanje bilo kakve dekoracije ostrih ivica u akvarijumu.
Vodu u akvarijumu je pozeljno menjati jednom nedeljno po makar 15 - 20% .