Početna Slike Tekstovi Baza Riba Baza Biljaka Marketing Kontakt
 
Biserna guramija - Trichogaster leeri
autor: Pr.Skiner
 
 

somici

Biserna guramija

FAMILIJA: Anabantidae - dvodihalice
Poreklo: Malajsko poluostrvo, Istočna Indija i ostrva Borneo i Sumatra.

Razlika izmedju polova: Mužjak ima produženo ledjno i podrepno peraje.

Veoma lepa, veoma mirna i dosta velika riba. Društvenost - odlična, osim sa mrenicama (grickaju im peraja). Miroljubiva riba, osim za vreme mresta, kad mužjak postaje agresivan. Raste oko 10 cm u proseku.

Uslovi:
Odgovara im temperatura 25-26C, pH i dH nisu od značaja za ovu ribu. Takodje, kvalitet vode nije presudan. Potreban je veći akvarijum zbog njene velicine, 80-100l, gusto zarašćen i sa dosta plutajućih biljaka.

Ishrana:
Prihvataju svu ponudjenu hranu, nisu probirljive.

Razmnožavanje: Mrest se odvija kao i kod ostalih dvodihalica. Mužjak gradi gnezdo i brine o potomstvu. U to vreme je vrlo agresivan. Ženka polaže do 1000 ikri. Nakon polaganja ikre, ženku odmah izvaditi iz mrestećeg akvarijuma. Ribice se izležu nakon 24h, a proplivavaju nakon nekoliko dana, kad počinjemo sa hranjenjem. Prve 1-2 nedelje mlade hraniti infuzorijom ili rotatorijom, sledeće dve nedelje artemijom, a kasnije dafnijom i dr. sitnom hranom. Mladima ne sme nedostajati dobar raspršivač i provetravanje. Potrebna je česta zamena vode. Mlade ribice rastu različitom brzinom, tako da se moraju posle nekog vremena sortirati po veličini.